Атракции

Къща за гости Елизабет

Хотела се намира в центъра на града и наблизо има кафенета.Автогарата се намира на 200м и на всеки 30 минути,микробуси пътуват до Боровец за 15 -20 минути. Самоков помества микс от духовна култура наследена от предците,съчетана със съвремие и превърнала този град в място за самокови и зографи,занаятчии и резбари,художници и скиори.Самоков с чиста душа можем да наречем вълшебно място,познато като Бялата порта на Рила Седемте езера се намират на 28км,връх Мусала-17км На 29км от Самоков се намира гейзер Сапарева баня.Извира на дълбочина 75м уводният стълб достига 18м.Със своите 103 градуса на водата е един от най горещите гейзери София е на 45 км от къща Елизабет, докато Боровец е на 9 км от имота. Летище София е на 41км.
 
В близост до хотел Елизабет се намират
механа Велчева завера-50м
ресторант Градинката-150м
Била-200м
денонощен хранителен магазин-100м
 

Боровец

Боровец  е най-старият и най-голям планински курорт в България, известен до средата на 20 век като Чамкория, датира от 1896 г., когато е  построена първата вила за почивка, в последствие княз Фердинанд построява лятна резиденция. И макар да е разположен на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, той е лесно достъпен от цялата страна – отстои само на 70 км от София, на 80 км от Благоевград и на 120 км от Пловдив.

Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари най-студения месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Великолепието на зимни пейзажи и искрящата белота на снежен Боровец  са първото преживаване, което спира дъха на туристите, влизайки в курорта. Боровец  предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, биатлон, ски бягане и сноуборд. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.), а през 1993 г. Боровец беше домакин на Световното първенство по биатлон.

В ски курорта Боровец има 3 ски зони:

Ски център Ситняково – от 1350 м до 1780 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, покриваща 2.5км писти “Мартинови бараки”, и с изкуствено осветление за нощно каране на писти “Иглика” и “Рила”.
Ски център Ястребец – от 1340 м до 2369 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, осигуряваща заснежаване на писти “Попангелов” (бивша “Ястребец 2″) и “Ястребец 3″ с площ от 200дка.
Ски център Маркуджик – от 2144 м до 2550 м надморска височина.
Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, биатлон, ски бягане и сноуборд. Маркираните писти за алпийски ски са с обща дължина от 58 км.

Боровец е мястото да откриеш красотата и свободата  в карането на сноуборд на  различни по сложност и натовареност терени.

 

Рилски езера

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България и е един от стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 m н.в. Заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади. Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джерман (ляв приток на Струма).

Снимка с авторски права: Евгени Динев

 

 

Нашият блог

Посетете нашият блог за да разберете всички атракции и много други преживявания, както и за нашият прекрасен град Самоков.